Η μέθοδος Pilates είναι ένα μοναδικό σύνολο με πάνω από 500 ασκήσεις οι οποίες σκοπό έχουν να προσφέρουν ενδυνάμωση,ελαστικότητα,και  σταθερότητα στο σώμα. Δημιουργήθηκε απο τον Joseph Hubertus Pilates,και αναπτύχθηκε ιδιαίτερα από την δεκαετια του 1920 και μετά.

Ο Joseph Hubertus Pilates γεννήθηκε το 1880 στο Mönchengladbach (μια πόλη κοντά στο Duseldorf στη Γερμανία).
Ήταν ασθενικός στην παιδική του ηλικία και είχε παρουσιάσει άσθμα, ραχίτιδα και ρευματοειδή πυρετό. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα από πολύ νωρίς να μελετά τρόπους βελτίωσης της υγείας και της φυσικής κατάστασης του ανθρώπου.

Επηρεασμένος από Ανατολικούς και Δυτικούς τρόπους προσέγγισης της γύμνασης και βελτίωσης του ανθρώπινου σώματος στάθηκε ιδιαίτερα στην αισθητική άποψη και παιδεία των Αρχαίων Ελλήνων. Η μέθοδος του χαρακτηρίζεται από μια ολιστική φιλοσοφία σχετικά με την υγεία, την δράση, την ομορφιά της κίνησης και της φόρμας. Μετακόμισε στην Αγγλία το 1912 όπου εκπαίδευσε ντέντεκτιβς και στρατιωτικούς αυτοάμυνα. Κατόπιν κατά την διάρκεια του 1ου Παγκόσμιου Πολέμου κουράριζε ασθενείς και τραυματίες όπου εκεί πλέον αρχίζει να χρησιμοποιεί τις αντιστάσεις των ελατηρίων τα οποία αργότερα θα εξελίξει στον εξοπλισμό της μεθόδου.
 
 
Μετα από μια μικρής διάρκειας  επιστροφής του στη Γερμανία, φεύγει για την Νέα Υόρκη όπου ξεκινά την λειτουργία του Studio of Contrology  στις αρχές του 1920. Αρχικά οι ασκούμενοι ήταν άντρες και ειδικότερα επαγγελματίες boxers, ακροβάτες και γενικότερα οπαδοί της καλής φυσικής κατάστασης.

Στην συνέχεια τα θαυμαστά αποτελέσματα της μεθόδου προτείνονται και από γνωστούς  χορογράφους της εποχής όπως ο George Balanchine και η Martha Graham οι οποίοι πρότειναν στους χορευτές τους την Μέθοδο για απόκτηση δυναμης, ελαστικότητας και επανάκαμψη από τραυματισμούς. Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή και αποδεικνύει πόσο μπροστά από τη εποχή του ήταν ο Joseph Hubertus Pilates . 'Εφυγε από την ζωή το 1967.
 
 
Οι ασκήσεις εκτελούνται σε ειδικό εξοπλισμό αλλά  και στο πάτωμα-στρώμα (ΜΑΤ).
Και στις δύο περιπτώσεις τις διέπουν οι 6 παρακάτω αρχές.


Centering.
Συνειδητοποίηση του "κέντρου" του σώματος μας,αυτό περιλαμβάνει την ζώνη κοιλιάς-μέσης, την ευρύτερη περιοχή των γοφών, της πλάτης και γενικότερα της αίσθησης οτι το σώμα "δένει" γύρω από έναν νοητό άξονα.

Concentration.
Συγκέντρωση σωματική αλλά και πνευματική, έτσι ώστε οι ασκήσεις να εκτελούνται συνειδητά και όχι μηχανικά.

Control.
Έλεγχος κατά την εκτέλεση των ασκήσεων, ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα με ασφάλεια.

Breath.
Η αναπνοή και ο ρυθμός της αποτελουν αναπόσπαστο κομμάτι στη διάρκεια της εκγύμνασης με την μέθοδο Pilates αλλά και στην κίνηση γενικότερα.

Flow.
Η ροή εκτέλεσης των ασκήσεων και η διαδοχή μεταξύ τους είναι πολύ σημαντική.

Precision.
Ακρίβεια κατά την εκτέλεση των ασκήσεων.

Η μέθοδος Pilates στηρίζεται στην ενδυνάμωση του "Powerhouse",το οποίο συμπεριλαμβάνει τη ζώνη των κοιλιακών μυών, της μέσης και των γοφών  τα οποία μεταξύ τους δημιουργούν ένα δυνατό κεντράρισμα του σώματος και έτσι του επιτρέπουν να κινείται με έλεγχο και ασφάλεια, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία ενός ευέλικτου σώματος λεπτότερου και συνάμα δυνατότερου και σταθερότερου.

Ειδικότερα όσον αφορά τον εξοπλισμό της μεθόδου, δημιουργήθηκε προκειμένου  να γίνουν πιο άμεσα αντιληπτοί οι στόχοι κάθε άσκησης. Οι αντιστάσεις στα κομμάτια του εξοπλισμού προκύπτουν από την χρήση ελατηρίων και όχι βαρών, έτσι ώστε παράλληλα με την ενδυνάμωση να δουλεύουμε και την ελαστικότητα του μυοσκελετικού μας συστήματος.

Η μέθοδος Pilates είναι κατάλληλη για ανθρώπους κάθε ηλικίας και φυσικής κατάστασης διότι είναι προσαρμόσιμη στις δυνατότητες τους χωρις να χάνει τα ωφέλη και την προσπάθεια που απαιτείται.

Για αυτό λοιπόν η μέθοδος Pilates είναι κατάλληλη για ανθρώπους που κάνουν καθιστική ζωή μέχρι και για εξαιρετικά δραστήριους οπαδούς της καλής φυσικής κατάστασης.
 
 
   
 
E-mail. info@studio-pilates.gr | T. 0030 210 8225193 | Studio. 3ης Σεπτεμβρίου 56 | Προσθήκη στα αγαπημένα
 
   
 
Αλήθειες και ψέματα για το pilates Body & mind cover